måndag 3 september 2012

Vissa dagar


Som sportfiskare händer det att man plockar upp en fisketidning. Oavsett vad den heter eller vad den handlar om har den med absolut säkerhet en stor fisk på framsidan, eller en häftig bild på en fiskare som säkert håller på att fånga en stor fisk. Artikel efter artikel handlar om att ”fånga stora gäddor”, ”20-kilos-laxarna i Mörrum”, ”så fångar du stor Abborre på hösten”, eller något åt det hållet. Det verkar som om det bara är att åka ut till valfri lokal och bända upp stor fisk i parti och minut. Så är det ju inte i verkligheten!

Ibland är verkligheten en helt annan. Båten krånglar, saker kvarglömda hemma, söndertrampade spön, inga kontakter på timmar…ja, jag kan göra listan lång. Ibland verkar det som om man hamnar i en total motsats till fisketidningarnas idylliska reportage. Fluglinor som lindar sig runt allt i båten, ofrivilliga dopp på kusten när man vadar, tappade drag, tappade fiskar, en termos som läckt ut allt kaffe i ryggsäcken…när jag tänker på det är det faktiskt fler saker som kan gå fel än som kan bli rätt. En bra fisk brukar reda upp alla vedermödor, men det är inte alltid man tar den. Minnet man tar med sig hem är då bara ve och förbannelse. Fiske är något man på allvar funderar på att ge upp.

Vissa dagar funderar man verkligen över varför man började med detta överhuvudtaget. Men så händer det! Kamraterna berättar om ett helt otroligt fiske någon annanstans. Fisk i nästan varenda kast. Stora kampvilliga saker som nästan tömmer rullen på lina. Plötsligt glömmer man det där skitpasset då ALLT gick fel. Fisket blir plötsligt kul igen.

Det är dags att ladda om. Snart är det gäddtävling i Hammarsjön. Under mitt letande på nätet, efter den ultimata artikeln om hur man fångar storgäddor, hittade jag följande pedagogiska film. Tyvärr fångar de inga stora exemplar. Den kanske är med verkligheten överensstämmande. 

Skitfiske på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar