torsdag 22 december 2011

Havsöring bara med flugspö?

Efter en snabb titt på bloggen verkar det som om flera i Team Fiskeknuten drabbats av flugfiskefeber. Det är bilder på flugor och flugfiskare lite här och var. Får några av läsarna kanske detta verkar avskräckande. Flugfiske omgärdas av ett nästan mytiskt skimmer av att det är svårt, och inte minst dyrt. Åtminstone det sista kan vara sant, för man kan spendera exakt hur mycket som helst på utrustningen.

Så vad gör man om man nu tycker att flugorna verkar heta men flugfisket mindre intressant? Lösningen på ekvationen stavas Bombarda. Lite förenklat kan en Bombarda beskrivas som en strömlinjeformad kastdobb eller helt enkelt en typ av kastflöte. Denna riggas på ett helt vanligt kastspö, en tafs knyts på och längst ut flugan. Vips har man möjliggjort ”flugfiske” med sina vanliga haspelutrustning. Och det bästa är att man kastar låååångt mycket längre än alla utom de bästa flugfiskare. Här är en video som lär dig hur man riggar den:


Bombarda-flöten finns i en uppsjö av vikter och densiteter; flytande, svävande, långsamt sjunkande, snabbsjunkande, störtdykande mm. Här får man pröva sig fram till vad som passar ens eget spö och vad som passar för dagen. Ge bombarda-fisket en chans i vår, du kommer säkert att bli förvånad över hur effektivt det är. Allt du behöver inskaffa är en flötesstopp, en bombarda, en gummipärla, ett lekande och sedan tafsmaterial.

”An angler is a man who spends rainy days sitting around on the muddy banks of rivers doing nothing because his wife won't let him do it at home” - Okänd

1 kommentar:

  1. Ett tips till nybörjare är Darts Bombardaset som innehåller allt som behövs samt enkla, tydliga och bra instruktioner hur man tacklar riggen :)

    SvaraRadera