lördag 30 juni 2012

Båtfiske i Medelhavet/Malta

Long time no see.

Det var ett bra tag sen jag skrev något i bloggen och mycket har hänt, bland annat har jag flyttat till Malta för jobb. Att det har tagit mer än tre månader innan jag fiskat första gången är rentav skamligt.

Jag och fyra andra killar från jobbet chartrade en fiskebåt och var ute på frivatten/kust-fiske under förmiddagen, mest på jakt efter tonfisk, men även efter barracuda och amberjack.

Fredrik såg riktigt taggad ut
Efter 15-30 minuter på ett i princip helt stilla hav utan en enda fågel som dök efter ytlig betesfisk bestämde vi oss för att bottenmeta någon timme med bläckfisk/tobis. En del smått kom upp över reven, men inget större än ca 300 gram. Någon timme senare plockar kollegan upp en något större fisk på cirka kilot, så fort kaptenen ser fisken skriker han "DO NOT TOUCH!". Tydligen var det en riktigt läskig jäkel som hade giftigt skinn. Hastigt och lustigt skakade den sig loss innan jag fick en bra bild.

En del såna här rackare blev det, från löj-storlek uppåt 2-300 gram.
Blev en del speed jigging därefter, det är förbannat jobbigt att veva och rycka in en 100 grams-pilk så fort man bara orkar från ca 70 m djup. Lyckades kroka en makrill på halvkilot som släppte precis innan båten och hade dessutom följe av någon enstaka barracuda som ångrade sig i sista stund.

Efter några timmar i stekande sol och 32° C blir man lätt sugen på ett dopp så kaptenen stannade båten i "the least shark dense area" han visste. Efter viss fundering på hur seriös han var blev det en del badande.


Efter badet fortsatte vi inåt land och eftersom vi såg tonfisk i femkilosklassen jagas upp till ytan slängde vi i trollingspöna. Som kaptenen sa: "tänk att dessa tonfiskar väger 5-10 kilo... vad är det då som jagar dem?". Tyvärr blev det inget större den här gången, småberusade och belåtna klagade vi dock inte när båten la till i hemmahamnen igen.

Så här glad blir man efter en förmiddag med sol, fiske, bad, gratis öl och mat.
På återseende! 

lördag 23 juni 2012

On the road!

Lagan är korsad, och vi är äntligen på väg! Siktet är inställt på Rena i Norge, där vi hoppas på ett härligt fiske och en härlig semester. Flugaskarna är laddade till bristningsgränsen med imitationer av alla upptänkliga slag, meter och meter med tafsmaterial är nerpackat, linorna smorda och fina och timmar framför spegeln övandes med håvrörelser är lagda. ;)

Ni som ska ut på fiskeäventyr, se till att ladda rejält med både flugor och tafsmaterial, i alla fall om ni tillhör min kategori av utövare i denna grovt beroendeframkallande fiske, där träden utgör ett allvarligt hot mot linbågarna...

Skämt åsido, det är bättre att ha med för mycket än för lite, och var rädda om naturen.

Det blev ett lite längre blogginlägg än jag tänkt mig, och det lät mycket bättre i huvudet innan jag skrev, men nu ska jag fortsätta njuta av åkturen med några av de härligaste vänner man kan ha, på väg mot något av det härligaste man kan göra.

Nippe

torsdag 21 juni 2012

Släpp tillbaka fisken

Det är sommar och många har nu tid för fiske. Vill därför påminna om att det är viktigt att ni släpper tillbaka fisken. Visst kan man plocka upp en matfisk då och då. Men, handen på hjärtat, de flesta av oss fångar långt mer fisk än vi kan eller vill äta upp. Ta därför och släppp tillbaka fisken.
En liten abborre som mycket kort efter kortet återutsattes
I vissa delar av Nedre Helgeå är fisketrycket stenhårt. Just nu är det många som fiskar efter abborre. Att fånga trettio till fyrtio fiskar på en eftermiddag är ibland inga som helst problem. Se därför till att hantera dessa varsamt. Är ni osäker på hur ni skall göra, kolla på nätet (sök på C&R) eller sväng förbi butiken och fråga. Om alla tog upp all fisk vi fångade skulle det inte finnas många kvar. Även sportfiskare har ett ansvar att se till att fisket blir hållbart i längden!

Skitfiske på er!

måndag 18 juni 2012

Nytt pers på karp .

Halloj!

Då har jag varit ute på nya fiskeäventyr. Denna gången stod karpen i sikte! Jag och en polaren besökte ett vatten i hemtrakterna! Vi tänkte ta karparna på ytan, men väl vid dammen va ytfisket väldigt segt. Så jag slängde ut ett av bottenspöna. Då jag hade varit inne i butiken samma vecka och köpt mäsk, så passade jag även på att prova en av alla bollies Kalle har hemma! Satte på betet och slängde ut!

Vi forsatte med ytfisket och efter en stund ser jag en karp som har min brödbit i sikte men så klart skrämmer jag denna fisken när jag reser mig upp! Men precis efter jag har skrämt fisken så börjar det tjuuuta i mitt larm, jag hade glömt bort att jag hade ett spö till! Tog tag i spöt och känner tung-gung direkt och efter en riktigt grym fight kunde vi håva fisken. Detta skulle visa sig va nytt PB för mig, fiskens längd blev 81 cm och vågen pressades till 9,1 kg! Betet skötte sig utmärkt, inte sista gången jag kör me det betet iaf! Vill ni prova samma bete som jag tog karpen på så körde jag med 14 mm "Hot Demon" bollie från Starbait. Detta betet finns på Fiskeknuten som jag skrev innan, och betet finns även i 20 mm!

Morgon bild !


Fisket kommer väl ligga på hyllan ett tag framåt då jobbet går före. Men håll ögonen öppna, kanske hinner jag med ett kvällspass nån dag!


Skitfiske / Fredrik

torsdag 14 juni 2012

Bli mer effektiv bakom bindstädet


Semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du har inplanerat en fiskevecka vid en norrländsk jokk eller bara slänger med spöet i packningen till sommarstället är det hög tid att fyll upp askarna. När man ger sig iväg hemifrån gäller det att vara på den säkra sidan. Alla upptänkliga mönster kan ju behövas. Här är några tips för att göra dig mer effektiv på sista-minuten-bindning.


1. Öva Det låter tråkigt, men det är sant. Öva, öva, öva… Vill du bli mer effektiv och binda snabbare gäller det att ligga i och öva. Även om du inte tror dig ha direkt användning för en viss typ av mönster ger det dig alltid erfarenhet. Träna in ett antal mönster så väl att du kan binda dem i sömnen eller öva till du kan binda ett parachute-hackel med förbundna ögon. Du har alltid igen det sedan

2. Planera Sätt dig inte framför städet utan en plan. Visst det är kul att titta på allt material framför en och tänka, vad skall jag binda idag? En gäddstreamer i storlek 7/0 eller en fjädermyggpuppa? Tyvärr är detta inte effektivt och inte en taktik man skall använda när det är bråttom att fylla askarna. Bestäm dig för ett eller ett par mönster per kväll. Du kommer att upptäcka att du plötsligt binder långt fler flugor på en kväll om du håller dig till en enkel plan.

3. Organisera Om du måste stanna upp och leta efter varje verktyg, fjäder eller annat material tappar du värdefull bindtid. Lägg istället bara fram det material du behöver för just det mönster du binder för stunden. Plocka ut krokarna ur sina askar eller påsar så hittar du dem snabbt etc. På så vis kommer du att slippa jaga saxen, dubbingnålen eller kulkedjeögonen i fem minuter varje gång.

4. Var effektiv Gör så små rörelser som möjligt med bindtråden – använd små cirklar runt kroken. Det låter löjligt, men det sparar förvånansvärt mycket tid. Använd så få trådvarv som möjligt. Om det räcker med att säkra ett material med två till tre varv, bind inte med sju eller åtta bara för att. Skäms inte för att använda lim eller lack för att säkra upp. Du kan effektivisera flera andra moment i bindningen. Exempelvis tjänar du mycket tid på att trä upp alla guldskallar på krokar innan du säkrar den första kroken i bindstädet, eller linda förtyngning (blytråd) på alla krokar innan du sätter igång. Här gäller det bara att tänka till!

5. Använd bra grejor Slöa saxar är bara en dålig grej som kan förstöra en flugbindningssession. Använd bra grejor. Lägg några extra kronor på att köpa bra verktyg. Det kommer du att ha igen sen. Med kvalitet kommer självförtroende i bindningen. Det gäller även material. Bra dubbing, kvalitetsfjädrar och krokar gör inte bara själva flugbindningen roligare, det ger dig bättre flugor, som i slutändan håller längre och fångar mer fisk.

Jag vet att detta kan låta tråkigt, och i viss mån är det så. Men när du står där hundratalskilometer hemifrån och fisken bara hugger på rosa superpuppor i strl 18 och du nöjt konstaterar att det visst ligger fem sådana i en ask långt ner i ryggsäcken är det mödan värt. 

Keep it reel!
Johan

söndag 10 juni 2012

Kungsfisk!

Tjenare,

Efter ett långt uppehåll på fiske både p.g.a sjukdom och resor så har jag åter igen varit ute på havet och blött mina grejer igen! Denna gången blev det en satsning efter havets egna apelsin, nämligen kungsfisken! Som dem flesta vet så lever kungsfisken på väldigt djupt vatten, ofta mellan 150-300 m vilket gör att det enda sättet att fånga dem på är mete med fiskbit och tunga sänken på 500-800 g. Detta har följden att när man fångar dem så är catch & release omöjligt då det blir en för stor tryckförändring för fisken och den avlider. Därför så sparas all fisk, men vad gör det när det är en fantastisk matfisk? Man kan faktiskt avbryta fisket när man känner att man har tillräckligt för att mätta magen.

Hur som helst så har jag varit ute på jakt efter dessa otroligt vackra och coola fiskar. Jag använde mig av stora enkelkrokar med massa lysslang, självlysande bläckfiskar och rasselpärlor på ett paternostertackel med två stycken 400 g pilkar i botten för att komma i kontakt med denna fisk! Som agn använde jag filé av sej som skars i lagom stora strimlor. Under fisketuren lyckades jag fånga tre stycken kungsfiskar med en toppfisk på hela 5,9 kg. Utöver det fick jag även två stycken mellan 2-3 kg. Det dröjer nog inte länge innan jag gör en ny satsning och hoppas på ännu större!

Tight Lines

Erik



5,9 kg- PB
3,25 kg!

tisdag 5 juni 2012

Veckans fiskeflicka

Danskar. Man möter dem ofta på kusten om våren. Oavsett hur tidigt man kliver upp för att vara första vid en het havsöringslokal kan man nästan ge sig fa* på att det står en danskregistrerad bil på parkeringen när man kommer fram. Det är lätt att tro att alla danskar, eller åtminstone väldigt många fiskar...överallt...jämt.

Men i Danmark, liksom i Sverige, är ett kön överrpresenterat. Jag blev därför förvånad när jag upptäckte att den danska fisketidningen Fisk og Fri har en avdelningen som heter Ugens fiskepige. Nu visade det sig att det var något helt annat...som danskar också har ett rykte om sig att vara bra på. Kolla här!

Tight lines!
Johan

måndag 4 juni 2012

Nytt vatten nya möjligheter.

Jag och min vän Nippe begav oss i helgen ut för att testa ett nytt vatten. Vi kontaktade markägaren och frågade snällt om vi kunde fiska i hans å. Och det gick bra efter en lång diskussion om hullinglösakrokara och catch and release.
Efter 5 minuter vid ån såg vi att det kläckte både gulforsslända och Danica. Och då såg vi första vaket!!! En ljusgrå dagslända var det första jag hittade i asken. Jag knyter på flugan och börjar kasta ut. Det första jag gör är att sätta flugan i alla de härliga grenar som hänger ut över ån. Efter fem försök får jag flugan till att drifta rätt. Ett slörpande ljud hörs och jag ser min fluga försvinna ner i en fiskmun. Jag lyfter linan och fisken sitter. Fisken börjar ruska och rulla sig. Det är en id säger jag till Nippe. Nej det är en färna. Säger Nippe. Och då gör fisken ett lufthopp. Då ser vi att det är en öring. Efter en liten stund glider fisken in i håven och vi får bevittna en skånsbrunöring i sinn fulla prakt. Efter snabb fotografering får fisken sin frihet igen.

Denna å kommer att utforskas och fiskas i mer det kan jag lova.
Ut med er och fiska för det ska jag!!!

Skitfiske!

// Kalle Fiskeknuten