lördag 30 juni 2012

Båtfiske i Medelhavet/Malta

Long time no see.

Det var ett bra tag sen jag skrev något i bloggen och mycket har hänt, bland annat har jag flyttat till Malta för jobb. Att det har tagit mer än tre månader innan jag fiskat första gången är rentav skamligt.

Jag och fyra andra killar från jobbet chartrade en fiskebåt och var ute på frivatten/kust-fiske under förmiddagen, mest på jakt efter tonfisk, men även efter barracuda och amberjack.

Fredrik såg riktigt taggad ut
Efter 15-30 minuter på ett i princip helt stilla hav utan en enda fågel som dök efter ytlig betesfisk bestämde vi oss för att bottenmeta någon timme med bläckfisk/tobis. En del smått kom upp över reven, men inget större än ca 300 gram. Någon timme senare plockar kollegan upp en något större fisk på cirka kilot, så fort kaptenen ser fisken skriker han "DO NOT TOUCH!". Tydligen var det en riktigt läskig jäkel som hade giftigt skinn. Hastigt och lustigt skakade den sig loss innan jag fick en bra bild.

En del såna här rackare blev det, från löj-storlek uppåt 2-300 gram.
Blev en del speed jigging därefter, det är förbannat jobbigt att veva och rycka in en 100 grams-pilk så fort man bara orkar från ca 70 m djup. Lyckades kroka en makrill på halvkilot som släppte precis innan båten och hade dessutom följe av någon enstaka barracuda som ångrade sig i sista stund.

Efter några timmar i stekande sol och 32° C blir man lätt sugen på ett dopp så kaptenen stannade båten i "the least shark dense area" han visste. Efter viss fundering på hur seriös han var blev det en del badande.


Efter badet fortsatte vi inåt land och eftersom vi såg tonfisk i femkilosklassen jagas upp till ytan slängde vi i trollingspöna. Som kaptenen sa: "tänk att dessa tonfiskar väger 5-10 kilo... vad är det då som jagar dem?". Tyvärr blev det inget större den här gången, småberusade och belåtna klagade vi dock inte när båten la till i hemmahamnen igen.

Så här glad blir man efter en förmiddag med sol, fiske, bad, gratis öl och mat.
På återseende! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar