torsdag 14 juni 2012

Bli mer effektiv bakom bindstädet


Semestern närmar sig med stormsteg. Oavsett om du har inplanerat en fiskevecka vid en norrländsk jokk eller bara slänger med spöet i packningen till sommarstället är det hög tid att fyll upp askarna. När man ger sig iväg hemifrån gäller det att vara på den säkra sidan. Alla upptänkliga mönster kan ju behövas. Här är några tips för att göra dig mer effektiv på sista-minuten-bindning.


1. Öva Det låter tråkigt, men det är sant. Öva, öva, öva… Vill du bli mer effektiv och binda snabbare gäller det att ligga i och öva. Även om du inte tror dig ha direkt användning för en viss typ av mönster ger det dig alltid erfarenhet. Träna in ett antal mönster så väl att du kan binda dem i sömnen eller öva till du kan binda ett parachute-hackel med förbundna ögon. Du har alltid igen det sedan

2. Planera Sätt dig inte framför städet utan en plan. Visst det är kul att titta på allt material framför en och tänka, vad skall jag binda idag? En gäddstreamer i storlek 7/0 eller en fjädermyggpuppa? Tyvärr är detta inte effektivt och inte en taktik man skall använda när det är bråttom att fylla askarna. Bestäm dig för ett eller ett par mönster per kväll. Du kommer att upptäcka att du plötsligt binder långt fler flugor på en kväll om du håller dig till en enkel plan.

3. Organisera Om du måste stanna upp och leta efter varje verktyg, fjäder eller annat material tappar du värdefull bindtid. Lägg istället bara fram det material du behöver för just det mönster du binder för stunden. Plocka ut krokarna ur sina askar eller påsar så hittar du dem snabbt etc. På så vis kommer du att slippa jaga saxen, dubbingnålen eller kulkedjeögonen i fem minuter varje gång.

4. Var effektiv Gör så små rörelser som möjligt med bindtråden – använd små cirklar runt kroken. Det låter löjligt, men det sparar förvånansvärt mycket tid. Använd så få trådvarv som möjligt. Om det räcker med att säkra ett material med två till tre varv, bind inte med sju eller åtta bara för att. Skäms inte för att använda lim eller lack för att säkra upp. Du kan effektivisera flera andra moment i bindningen. Exempelvis tjänar du mycket tid på att trä upp alla guldskallar på krokar innan du säkrar den första kroken i bindstädet, eller linda förtyngning (blytråd) på alla krokar innan du sätter igång. Här gäller det bara att tänka till!

5. Använd bra grejor Slöa saxar är bara en dålig grej som kan förstöra en flugbindningssession. Använd bra grejor. Lägg några extra kronor på att köpa bra verktyg. Det kommer du att ha igen sen. Med kvalitet kommer självförtroende i bindningen. Det gäller även material. Bra dubbing, kvalitetsfjädrar och krokar gör inte bara själva flugbindningen roligare, det ger dig bättre flugor, som i slutändan håller längre och fångar mer fisk.

Jag vet att detta kan låta tråkigt, och i viss mån är det så. Men när du står där hundratalskilometer hemifrån och fisken bara hugger på rosa superpuppor i strl 18 och du nöjt konstaterar att det visst ligger fem sådana i en ask långt ner i ryggsäcken är det mödan värt. 

Keep it reel!
Johan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar