lördag 15 oktober 2011

Trollingfiske på Ivösjön

Tjenare.

Idag har jag varit ute med Henrik Andersson på Ivösjön i hans båt och målet var att trolla stor gädda. Vi började dagen innan solen hade gått upp över trädtopparna och hade alla våra spön och djupriggar ute innan det var riktigt ljust ut. Dimman låg tät över sjön och det gjorde att sikten försämrades kraftigt. Ganska omgående smäller det på en gädda på en Kickin Minnow och jag börjar drilla in den, självklart går den i grannspöt och trasslar in sig rejält vilket gjorde att landningen försvåras. Precis när jag ska ta ett gälgrepp utbrister Henke att vi är på väg rakt in i ett nät och slår stopp direkt. Där står vi med 8 spön, pulkor och djupriggar och lyckas stanna båten ca 15 m innan nätet. Fisken uppskattar vi till 6 kg innan jag snabbt slänger tillbaka den, utan varken foto eller några mått för att snabbt få in spöna och pulkorna innan katastrofen var ett faktum!

Vi lyckas reda ut situationen och vänder båten för att köra åt en annan riktning och får snabbt ut grejerna igen med lite samarbete blandat med kraftigt fiskesug. Solen kommer upp och dimman försvinner snabbt från sjön. Nu ligger den istället blank som en spegel med gassande sol vilket knappast gjorde fiskesituationen bättre förutom att sikten blev avsevärt mycket bättre. Vi fortsätter fisket och har några försiktiga hugg innan det smäller på en mindre fisk på riggen.  Fisken uppskattades till 3-4 kg och tog på en mindre abborrfärgad wobbler.

Efter ett kort avbrott där så fiskar vi vidare och byter runt lite bland beten innan vi får ett fint hugg och fisken verkar bättre, den går djupt och spjärnar emot bra när jag försöker pumpa in den. Efter en kort fight visar den sig bakom båten med ett våldsamt skutt och wobblern flyger iväg och fisken är lös. Fisken tog på en Double D, ett bete med väldigt hård och slängig gång. Vi uppskattade fisken till någonstans mellan 5-7 kg, svårt att säga eftersom man inte såg konditionen men längden motsvarar en fisk i det viktspannet ungefär.


Timmarna går och fisket dör ut, först framåt sena eftermiddagen dunkar det på en ny fisk på en Kickin Minnow, en mindre fisk på ca 3 kg som vi fotar och sedan släpper tillbaka. Vi tuffar vidare och börjar se att solen är på väg ner i horisonten men just då klappar dagens sista fisk på, även den på en Kickin Minnow! Det visade sig vara en pigg 5a som Henke snyggt drillar upp och återutsätter efter ett snabbt foto. Efter detta hände inget mer och strax därefter avslutar vi dagens fiske och summerar det som ganska segt men ändå ok om man tänker på dagens förhållanden. Fler pass kommer det att bli och det är bara en tidsfråga innan den riktiga pjäsen smackar på därute.









Tight Lines

Erik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar