onsdag 31 augusti 2011

Multirullens hemlighet

Hösten är här och det börjar bli dags att damma av jerkprylarna i förrådet.  Jerkfiske sker som bekant till 99,99% med multirullar (ambassadeurer) Det kan verka lite knepigt att börja kasta med multirullar när man är van vid hasplar, men ger man det lite tid så är det inga problem att lära sig kasta bra. Om problemet är att linan trasslar då draget träffar vattenytan är kastbromsen för löst ställd, eller så är du för sen att stanna rullen med tummen. Trasslar linan i början av kastet behöver du antingen öka på centrifugalbromsen något eller förbättra din kastteknik. Så enkelt är det :)


Rulla på lite fet flätlina och ge er ut och däng lite plankbitar. Det är kul!

Gäddflugbindning

Efter senaste fisketuren med flugspöt så insåg jag att jag måste förnya samt förbättra min flugbox med lite nya kreationer. Jag har själv insett att gäddflugor bundna på tub är överlägsna mot krokflugor eftersom hållbarheten går att göra mycket bättre samt att det enbart är att byta kroken ifall den blir skadad eller slö.
Jag har under de senaste dagarna knåpat ihop en del flugor, både åt mig själv men även åt andra testfiskare. Jag har bundit både spinnflugor för vanligt spinnfiske men även en del flashflugor till mitt egna flugfiske har framställts.

Vill någon ha bindbeskrivning så hör av er :)

Tight Lines

Erik



Nya spinnflugor



Flashflugor på tub


söndag 28 augusti 2011

Karp karp karp...

Efter ett x-antal pass efter karpen är det dags att byta art, körde troligtvis mitt sista pass efter karpen inatt då jag har tröttnat på de och vill fiska en ny art!

Men hur som helst, karp stod på schemat och jag tog med en polare som aldrig fiskat karp! Vädret kunde inte bli bättre, 92% luftfuktighet och allmänt hett bara! Vi kom dit runt sju-åttatiden och hoppades att fiskarna skulle hugga direkt men så va inte fallet. Runt 12-tiden fick jag napp, jag sprang till spöt och kände motstånd men jävligt klent motstånd, fick in fisken och insåg att de va en skiten liten brax runt 1 kg. Inte de man hade hoppats på... bara till att kroka av och kasta ut igen. Två timmar senare var det dags för polaren att drilla fisk, visade sig vara en fjällkarp runt 3,5 kg! Självklart blev polaren glad för det va hans första karp och fisken var 64 cm lång! Vi fortsatte hela natten och hoppades på mer fisk men icke sa nicke, inte en enda fisk till, runt 11 drog vi hem! Framöver kommer jag lägga tid efter iden, det kommer förhoppnings ett nytt inlägg snart. :)


Skitfiske på er / Fredrik

lördag 27 augusti 2011

Ivösjön!

Dagens fisketur blev en spontan sådan. Tanken var att vi skulle ut och åka lite vattenskidor (men vädret såg ju inte ut att bli det bästa) så fiskespöet fick följa med det också!
Premiärtur på Ivösjön för min del. Stor sjö som det är blev man ju lite fundersam över vart man skulle börja fiska.
Vi körde rundor lite med båten och tittade och tillslut såg vi en vik som såg relativt het ut.
Gled in med båten och började jerka så smått. Efter ca 10 minuters fiske händer något oväntat. I sista draget på mitt kast (jerken är ca 2m från båten) så ser jag något röra under jerken och PANG!
Där satt den, och den var inte dålig. Det visade sig att vara ett personbästa på gädda för min del.
Tyvärr så hade jag ingen våg med mig men uppskattningsvis så låg den runt 7-8kg...
Gamla PB:t på 5,8kg spräcktes nog här va??

Enda gången man packar lätt för en fisketur så händer något sånt här, typiskt!

Men men, det är bara att på det igen och jag lovar att det här var inte mitt sista besök i Ivösjön!

onsdag 24 augusti 2011

Ammarnäs v30 del III

Såhär några veckor efter fiskeresan kommer tredje och sista delen upp. Efter nästan en hel veckas mer eller mindre resultatlöst fiske började modet svika oss... Det kändes sådär när ingen fick fisk, och uppe på fiskecentrum skakade man bara på huvet. "Vad kan man göra? Det går inte att göra nåt åt naturen..."


Sant förvisso, men inte blev vi mindre frustrerade av det. Vi hade iaf kommit till den punkten där vi helt enkelt struntade i om vi fick fisk eller inte, för det högg ju ändå aldrig! På onsdagen ägnade jag, Alex och Andreas oss åt lite fiske i Vindelån och Tjulån (resultatlöst givetvis), medan Jimmy gick upp till Näsbergtjärn igen. Vi möttes upp hemma i stugan igen vid 23-tiden. Jimmy berättade att han fiskat på samma röding i flera timmar, med ett enda (bommat) hugg. 
Vakande fisk i Vindelån.

Andreas lägger ut torrflugan.
Föga förvånande blev det inga fiskar på torsdagen heller... Blev plump och grogg på kvällen och riktigt sent i säng.
Whisky/Cola, öl, energidryck och snus. Bra frukost.


Grunt parti i Vindelån, Andreas tar en miniöring.
Jag och Jimmy chillar på sandbanken med en varsin öl.
Alex ger sig inte.
På fredagskvällen bestämde vi oss för att tidigt på lördag morgon vandra upp till en öringsjö på kalfjället, Geppejaure, där det förhoppningsvis skulle vara bättre fiske eftersom det inte är lika regnkänsligt.

"Coolt om vi går förbi den där snön som ligger där uppe!" sa någon...
Efter en helvetisk stigning i ett par kilometer börjar träden växa glesare.
Bra utsikt precis ovan trädgränsen!
Trött lämmel.
Helt plötsligt ser vi samma bit snö vi sett från vägen.
Krama lite snöbollar.
Härlig utsikt.
Geppejaure i fjärran, med schyssta berg i bakgrunden.
När vi närmade oss sjön såg vi att det sjöd av aktivitet i ytan... Ända till vi började fiska. Då var det precis som att all fisk stendog. Eftersom vi kom slutade det såklart vaka direkt och efter ett tag började det också blåsa kraftigt.

Jimmy i fantastisk natur.
Käka grillad korv, med stockholmsstreck!
När vi låg och halvsov på maten smög Alex iväg över till andra sidan för att fiska lite innan vi var tvungna att bege oss hemåt igen. Mitt i slumrandet hörde vi ett "PAUGAR!" som ekade över sjön, när vi tittar upp står Alex på bortre stranden med spöböj. Efter en språngmarsch på cirka kilometern nådde vi fram för att fota fångsten, en liten, men ack så grann öring tagen på den fulaste regnbågsfluga.
Den här lilla öringen fick avrunda resan.
Så var vår vecka i Ammarnäs till ända, och efter en veckas rent uselt fiske så kändes det sådär kul att man hade ~160 mil hem. Tidigt i säng på lördagen och avfärd kring 10-tiden på söndag morgon gjorde att vi var hemma vid 5-tiden på måndagen. 

Rent kortfattat så sög fisket bjärvpung, men det var ändå en kul resa... och vi hade ju i alla fall tur med vädret de sista dagarna! 

tisdag 23 augusti 2011

Att slänga tillbaka gäddorna


Under sommarens fiske har jag tyvärr sett och mött några fiskare som behandlar sina fångade gäddor med, minst sagt, ovarsam hand. Tänkte därför att det är på sin plats att påminna om att så kallad catch and release (c&r) faktiskt funkar. Läs den här rapporten, där 871 återutsatta gäddor följdes, om ni inte tror mig. 


Även om gäddan är en tålig fisk bör man hantera den varsamt. Det är egentligen ganska enkelt:
A, Dra inte ut på kampen/drillningen för länge!
B, Lyft gäddan försiktigt! Använd håv, lipgrip eller gälgrepp. Större gäddor behöver ofta ett stöd under buken för att inte ta skada. Tänker du inte mäta, väga eller äta upp gäddan kroka då av den utan att ta upp den ur vattnet.
C, Använd ett vågpåse! Eller en Ikea-kasse, eller någon annan påse som blöts innan vägningen. Gäddor är inte skapta för att vägas genom att hänga i underkäken eller gällocken.
D, Sträva alltid efter att ha gäddan så kort tid ovan vattnet som möjligt.!

Stor (oftast större än man tror att man behöver) knutlös håv, vågpåse av något slag, våg, lipgrip, en bra tång att lossa dragen med och en avbitare (för att klippa krokar som sitter illa) är utrustning man kommer långt med. Svårare eller dyrare än så är det inte!

tisdag 16 augusti 2011

Blekinges gröna guld

Tja! Jag och min sambo Elin var ute i Ronnebys skärgård och tänkte reka lite lastplatser för kommande gäddfiske! Hittade en liten vik där vi tänkte fukta vår utrustning. Såg riktigt fint ut när vi vada ut i det midjehöga vattnet. Mitt andra kast så small det till, en fin plog från sidan och en fisk på 1.2 kilo landades. Elin fick följe på sin Buzzer men missade mothugget, jag slänger ut där gäddan klev på och smack så satt även nästa gädda. 1.5 kilo. Efter det så hade vi många tapp och följare som högg efter betena men släppte, varav en som var i bra storlek. 3 meter lina kvar innan jag ska dra upp och göra ett nytt kast, då startar en plog 2 meter bakom och kör gärnet mot betet och hugger! Så jäkla svårt att kroka en fisk på bara 3 meter lina ute, som ds kör full fart mot en! Uppskattningsvis så var denna gädda mellan 4-6 kilo! Såg ju han ändå VÄLDIGT nära!
Det var så härligt att vara i blekinge! Havet! Naruten! Pulsen av att fisken jagar i ytan! Nära! Man får en helt annan bild av fisket när man står mitt ibland en!
Hade bara följe och hugg på den nedre flugan! Elin hade på orange Buzzer

Jag älskar mitt flug-combo Vision Venus #10 Vision Deep



Jag har bestämt mig för att mer och mer dra sig till havet! Jag tror det är större chans att få brottas med dom stora flickorna! Bättre helhetsupplevelse! Ara och Hammarsjön är inte direkt något som lockar när man har varit i Blekinge!
Blekinge vi ses snart igen! För jag älskar dig redan! <3
Andreas och jag stack ut på en tur i Hammarsjön idag. Det kändes hett, men fel hade vi! Växlande molighet och ganska stark vind. Vattnet blev väldigt grumligt. Vi fick en snipa var och några missade. Hade några abborrar som földe efter min busten till båten, de stuntade i att hugga eftersom de var mindre än betet.Kul att få komma ut lite i alla fall, var länge sen för min del, men nu är jag ledig ett tag framöver så hoppas på att jag ska komma igång med fisket igen!
 
//Albin

Första vertikalpasset!

Tjenare!

Efter många inställda fisketurer på grund av vädrets makter, punktering på bilen och lite annat strul så kom jag äntligen iväg på lite fiske igen. Målet för dagen var gös så jag begav mig till Ringsjön med en liten skara från min familj. Vi blev direkt chockade då vi noterade att trollingfiske med motor ej var tillåtet så vi började lite smått att ro med varsitt handhållet spö mot det område som vi sedan tidigare kollat ut på sjökortet och satt som dagens fiskeplats. När vi väl kom fram hade det inte hänt ett skit på våra wobblers så vi bestämde oss för att prova på lite vertikalfiske, mest för skojs skull då ingen av oss testat eller fått något på det tidigare.

Efter endast ungefär 5 minuter så missar jag en fisk i mothugget som släpper efter någon kort sekund, troligen gös men vem vet.. Vi fortsatte fisket och inget mer hände på ett bra tag innan det åter igen högg på mina grejer och denna gången satt mothugget som det skulle! Upp ur det pissgula, algblomningsdrabbade såkallade "vattnet" kommer min första vertikalgös, ingen bjässe men en fin matfisk på ca 1,5 kg. Tyvärr hände inget mer förutom att vinden bestämde sig för att vi inte skulle vertikalfiska mer så vi avslutade dagen med ett halvpass och drog hemåt! Men jag ser ändå dagen som lyckad då jag hade iallafall två kontakter och en landad fisk trots tjock flätlina, haspelutrustning, brist på både ekolod och elmotor och alla andra saker som jag gjorde som strider mot vertikalfiskarnas alla regler och påfund! ;)

Första vertikalgösen!


Tight Lines

Erik

fredag 12 augusti 2011

Strålande sol och kaskelottgäddor


Under sommarsemestern fick jag lite tid över, när resten av familjen åkte iväg på shoppingrunda. Jag och en kamrat åkte då till Husebyån (som ligger nära sommarstället). Ingen av oss hade någonsin fiskat där, och trots intensivt googlande stod inte mycket information att finna. Ån rinner mellan sjöarna Salen och Åsnen i Kronobergs län och drev tidigare kvarnhjulen vid Husebybruk. Den enda officiella informationen som stod till buds var att här kan man fånga Abborre, Gädda, Regnbåge, Ål, Gös mm. Kanske inte så uttömmande, men vi blev nyfikna. Att ett dagskort kostar tjugo spänn gjorde inte saken sämre. För två hundra får man ett årskort och på det får även en gäst fiska.

Strålande sol och vindstilla borgade för en trevlig upplevelse, men kanske inte optimala förhållanden för fiske. När vi kom fram visade det sig att en stig fanns upptrampad längs den södra delen av ån. Med ett par ordentliga stövlar på fötterna var det inga problem att följa den en bra bit. Här och var stod tilltäljda klykor kvar vid åkanten och på ett ställe hittade vi en stol – det främsta kännetecknet för att specimenfolk varit på plats! Terrängen var perfekt för fiske. Knähögt gräs och bara enstaka träd gjorde det till och med möjligt att enkelt flugfiska.

Fisket då? Nja, det var väl mindre bra. Jag lyckades snart få napp på drop shot – en abborre mindre än min tumme. Fiskekamraten drog en liten gädda. Under två timmars tid såg vi en större gädda göra kaskelotthopp, det vill säga ta bytesfisk rakt underifrån. Mer än halva gäddan stack upp över vattnet. Den verkade stå på samma kvadratmeter hela tiden. Efter ungefär hundra kast och försök att få den att nappa på våra drag gav vi upp, och det var dags att åka hem.

En liten gädda räknas också!
Jag kommer definitivt att återvända till Husebyån. Där skall kaskelottgäddan upp, om jag så skall dra på mig dykutrustningen!

Skitfiske!

torsdag 11 augusti 2011

Stek eller galen?

Nu är det dax att se över sina prylar inför kommande gäddfiske i höst. Planerna och tankarna riktas mot blekinge då vi tror där är fler grövre fiskar! Min rulle är numera lagad och rengjord och en ny vev är monterad! Kan varmt rekommendera alla att vara rädd om sina grejer och inte slarva med att rengöra och olja! Det har kostat mig ett totalras på min Amb 5601JB.




Nu till prylarna, jag är ju totalt såld på allt som är vitt i fiskeväg! Mitt gädd-kombo är
Spö: Vision Venus #10

Rulle: Vision Deep



Men jag vill ha nytt Jerk spö och hittar inget vitt. Men däremot så har jag i denna djungeln kunnat välja ut tre spön det står mellan!

Bft


Shimano

Shimano


Jättesvårt att välja, men ett av dom är ju iaf lite vitt :)
Hittade förresten att ABU har gjort två stycken serier med helt vita spön som tyvärr inte är planerade att släppas i Sverige :(


Ammarnäs v30 del II

Så var det dags att publicera lite bilder från den andra delen av vår resa till Ammarnäs vecka 30. Måndagmorgonen inleddes med tidig frukost och förmiddagsfiske i Tjulån. Bättre väder, dryga 20 grader men magert fiske. 
Andreas utanför partystugan.
Andreas fiskar av en fin bit.
Alex, Jimmy och jag funderar över livet (och hur man får fisk!).
Lite ljus i mörkret!
Svart klinkhamer tipsades vi om, och den funkade.
Andreas får strax efter mig en harr i samma storlek som den på bilden, svart klinkhamer satt på tafsen för oss båda. Strax därefter körde vi hem till stugan och grillade ett gäng kotletter, vilka avnjöts tillsammans med ett gäng iskalla öl. Vid 17-tiden kom guiden Peter Schmidt till stugbyn för att hålla lite information för oss gäster.
Bibio Pomonae, 20-30 mm stora.
Han tipsade om vassa sträckor, berättade generellt om fisket i Ammarnäs och tipsade dessutom om att flugor liknande insekten Bibio Pomonae som kläckte i STORA mängder skulle vara bra för tillfället. Han beklagade sig dessutom över det höga vattenståndet och nämnde i förbifarten att fisken mer eller mindre åt sig mätt på detta otyg till skalbagge. Efter infon begav vi oss till Gourdisbäcken, som är en del av Vindelälven, för att prova på lite storöring!

Lagfoto!
Andreas slår vadningsrekord för kasta på vakande fisk.

Lurade en silverfisk på Bibio Pomonae-imitation.
Rejäla grejer, inget tjafs.
Dagen därpå, tisdagen, spenderades även den vid Gourdisbäcken och även i Tjulån. Resultatlöst dock, endast ett par sillöringar lurades upp av Alex, Jimmy och Andreas. Inför onsdagen blev plötsligt planen att vandra upp till Näsbergstjärn som är en rödingtjärn ca 4 km norr om Ammarnäs by. Vandringen är avklarad på någon timme, i blandat motlut. En stigning på ett par hundra meter kan det nog vara, och i värmen (22-24°) blev det en rejält svettig marsch. Nu skulle det fångas röding! 
Det är lätt att glömma bort att vända sig om och se på utsikten.
Utan tröja på fjället!
Det som svärmar är dock inte enbart mygg, säkert 95% är Bibio Pomonae.
För övrig funkade myggskjortan från Pinewood som jag håller i helt sjukt bra.
Inte ett myggbett genom den på hela veckan. 
Sorken som bodde under eldstaden och sekunden senare bet Andreas i tummen! :D
Ölen på kylning i en liten jokk.
Efter många timmars hopplöst fiske efter fisk som inte ens vakar är det lätt att bli modstulen. När kvällen börjar närma sig bestämmer vi oss för att gå till andra sidan sjön där vi sett antydan till vak. Efter ungefär en 5-600 meters promenad ser vi en lite större vakande fisk på sjöns södra sida. Bäst av allt: det är inom kastavstånd.
En ren livsnjutare.
Det är lätt att förstå att fisken äter sig mätt.

På väg hem i fjällnatten.
Fråga mig inte ens om min hållning, jag vet inte!
 Trots en lång stunds fiske på den vakande fisken går vi lottlösa hemåt kring midnatt. Grannarna i stugan bredvid lyckades kroka en röding på dryga kilot som de stolt visade upp när vi kom hem. Ni kan ju gissa vad magen var full av... De fick den att hugga på en rosa booby-fluga efter att ha fiskat på samma fisk i flera timmar. 

Så var onsdagen till ända i Ammarnäs, och nästföljande tre dagar kommer i nästa inlägg. Där blir det kalfjäll och simmande lämlar, lite sandstrand finns också med bland de bilderna.

Vi hörs!
// Danell