torsdag 11 augusti 2011

Ammarnäs v30 del II

Så var det dags att publicera lite bilder från den andra delen av vår resa till Ammarnäs vecka 30. Måndagmorgonen inleddes med tidig frukost och förmiddagsfiske i Tjulån. Bättre väder, dryga 20 grader men magert fiske. 
Andreas utanför partystugan.
Andreas fiskar av en fin bit.
Alex, Jimmy och jag funderar över livet (och hur man får fisk!).
Lite ljus i mörkret!
Svart klinkhamer tipsades vi om, och den funkade.
Andreas får strax efter mig en harr i samma storlek som den på bilden, svart klinkhamer satt på tafsen för oss båda. Strax därefter körde vi hem till stugan och grillade ett gäng kotletter, vilka avnjöts tillsammans med ett gäng iskalla öl. Vid 17-tiden kom guiden Peter Schmidt till stugbyn för att hålla lite information för oss gäster.
Bibio Pomonae, 20-30 mm stora.
Han tipsade om vassa sträckor, berättade generellt om fisket i Ammarnäs och tipsade dessutom om att flugor liknande insekten Bibio Pomonae som kläckte i STORA mängder skulle vara bra för tillfället. Han beklagade sig dessutom över det höga vattenståndet och nämnde i förbifarten att fisken mer eller mindre åt sig mätt på detta otyg till skalbagge. Efter infon begav vi oss till Gourdisbäcken, som är en del av Vindelälven, för att prova på lite storöring!

Lagfoto!
Andreas slår vadningsrekord för kasta på vakande fisk.

Lurade en silverfisk på Bibio Pomonae-imitation.
Rejäla grejer, inget tjafs.
Dagen därpå, tisdagen, spenderades även den vid Gourdisbäcken och även i Tjulån. Resultatlöst dock, endast ett par sillöringar lurades upp av Alex, Jimmy och Andreas. Inför onsdagen blev plötsligt planen att vandra upp till Näsbergstjärn som är en rödingtjärn ca 4 km norr om Ammarnäs by. Vandringen är avklarad på någon timme, i blandat motlut. En stigning på ett par hundra meter kan det nog vara, och i värmen (22-24°) blev det en rejält svettig marsch. Nu skulle det fångas röding! 
Det är lätt att glömma bort att vända sig om och se på utsikten.
Utan tröja på fjället!
Det som svärmar är dock inte enbart mygg, säkert 95% är Bibio Pomonae.
För övrig funkade myggskjortan från Pinewood som jag håller i helt sjukt bra.
Inte ett myggbett genom den på hela veckan. 
Sorken som bodde under eldstaden och sekunden senare bet Andreas i tummen! :D
Ölen på kylning i en liten jokk.
Efter många timmars hopplöst fiske efter fisk som inte ens vakar är det lätt att bli modstulen. När kvällen börjar närma sig bestämmer vi oss för att gå till andra sidan sjön där vi sett antydan till vak. Efter ungefär en 5-600 meters promenad ser vi en lite större vakande fisk på sjöns södra sida. Bäst av allt: det är inom kastavstånd.
En ren livsnjutare.
Det är lätt att förstå att fisken äter sig mätt.

På väg hem i fjällnatten.
Fråga mig inte ens om min hållning, jag vet inte!
 Trots en lång stunds fiske på den vakande fisken går vi lottlösa hemåt kring midnatt. Grannarna i stugan bredvid lyckades kroka en röding på dryga kilot som de stolt visade upp när vi kom hem. Ni kan ju gissa vad magen var full av... De fick den att hugga på en rosa booby-fluga efter att ha fiskat på samma fisk i flera timmar. 

Så var onsdagen till ända i Ammarnäs, och nästföljande tre dagar kommer i nästa inlägg. Där blir det kalfjäll och simmande lämlar, lite sandstrand finns också med bland de bilderna.

Vi hörs!
// Danell

1 kommentar: